“Een nieuw paradijs voor antilopen in ZOO Planckendael!”

22 augustus 2023

In de uiterste hoek van continent Afrika zijn de nieuwe antilopenverblijven klaar! Coördinator Ben is in de wolken. “Ik weet dat deze diersoorten niet onmiddellijk in ieders top drie staan, maar echt, het is de moeite! En nu zeker in hun nieuwe omgeving. We hebben er alles aan gedaan om echte paradijzen op hun maat te maken. Ga kijken en laat je verrassen!”

Twee nieuwe, gemengde antilopenverblijven 

Wandel door het grote continent Afrika. Vertrek bij de bonobo’s, vervolg langs de savanne met de giraffen, daarna de berberapen, om dan uit te komen bij een platform dat onmiddellijk zicht geeft op het eerste nieuwe gemengd verblijf van de Somalische wilde ezels en de dorcasgazellen. Het kronkelpad voert verder naar het aanpalende verblijf van de bergbongo’s, dat tegelijkertijd ontworpen werd. 

Naast nieuwe stallen, die voor elke diersoort gescheiden zijn, zijn beide buitenverblijven ook helemaal nieuw en groot geworden. Met natuurlijke materialen zoals stammen, stenen rotsen, en planten creëerden we hun biologische leefomgeving met veel uitdagingen. Mooi voor ons en prikkelend voor hen. 

Bij de bongo’s werd het oorspronkelijke bos tussen de twee perken bewust bewaard zodat de dieren tussen de lagere begroeiing zoals hazelaars kunnen lopen, ervan kunnen knabbelen of mee spelen. Zo krijgen ze ook schutplaatsen en kunnen ze hier schaduw opzoeken. Bamboe vult hun natuur nog aan. De ondergrond van gras, zand en schors verschilt en zorgt mee voor de natuurlijke verzorging en slijtage van hun hoeven. Op termijn hopen we de bongo’s nog kleine antilope-buren te geven en zo ook hier een gemengde biotoop te scheppen.

Bij de Somalische wilde ezels en de dorcasgazellen beproeven we het gebruik van grote lavastenen. Hun poreuze gaten zouden een natuurlijke begrenzing zijn en zo hopen we een deel van de beplanting te beschermen. Op de bodem is er een deel gras gelegd, wat dolomiet en zand voor zandbaden. In de herfst loopt een stukje van dit perk onder water tot moeras. Ook dat is een leuke uitdaging! Op termijn verwachten we bij de ezels en de dorcasgazellen nog struisvogels en die zijn hevige fan van modder, douches en natte veren! 

Co-housing

Deze diersoorten hebben allemaal Afrikaanse roots en voelen zich goed in elkaars gezelschap. Ook bij ons hebben gemengde verblijven zich al bewezen als extra verrijking. Ze werken positief voor het welzijn van de aanwezige dieren. De vele interacties stimuleren natuurlijk gedrag en verrijken ieders leven. Dat van de dieren, én dat van de bezoekers want er is meer te observeren en te bewonderen. Meer actie en interactie. Samenleven geeft ook uitdagingen. Met rotsen zijn uitwijkplekken gemaakt waar de slanke dorcasgazellen wel geraken, maar de struisere ezels niet. Zo kunnen ze elk even afstand van elkaar nemen. Ook zijn er aparte voederplekken. De dorcasgazellen eten immers luzerne, een vlinderbloemige grassoort, die de Somalische wilde ezels niet mogen eten. Die kregen dan weer voederluiken in de houten schutting. 

Het zijn prachtige verblijven geworden, zo mooi! Met veel natuurlijke materialen zijn de grote perken helemaal aangepast aan hun levenswijze. Ik ben er zeker van dat ze zich hier in hun nopjes voelen.

— Verzorger Wendy

Bergbongo’s

Bergbongo’s zijn typische bewoners van de dichte bossen in Kenia. Daar vallen ze niet op met hun prachtige warmbruine pels met dunne witte strepen. Ze grazen op de open plekken in het woud en rusten in het struikgewas. Ze hebben grote oren om alles goed te horen en holle, spiraalvormige hoorns, zowel de mannetjes als de vrouwtjes. Bergbongo’s leven in kleine kuddes, net als in ZOO Planckendael. Mannetje Runako leeft samen met de drie vrouwtjes Kianga, Onisha en Hikani. Dit voorjaar werden er drie jongen geboren, waarvan er twee kleintjes het haalden: Yuna en Yafar. Runako toont zich een perfecte kweekman want hij heeft alweer zijn interesse in de dames getoond. Als het vruchtbare paringen waren, dan mogen we volgend voorjaar, zo’n 9 maanden later, weer schattige kalfjes verwelkomen. En dat is mooi nieuws want we nemen deel aan het Europees kweekprogramma van deze ernstig bedreigde en prachtige diersoort! Er leven nog maar 100 dieren in de natuur. Hun aantal daalt drastisch door jacht met honden en habitatverlies door illegale houtkap. Het stijgend aantal leeuwen in de regio doet ook geen goed voor de bergbongo’s. En in het verleden zijn er door de koeien van boeren fatale ziektes zoals de runderpest overgedragen.  

Somalische wilde ezels en dorcasgazellen

Wist je dat de dorcasgazelle kan overleven in periodes zonder water? Hij haalt al zijn vocht uit zijn voedsel en hij plast dan zelfs niet. Hij scheidt urinekorrels uit zodat hij al het kostbare water in zijn lichaam bijhoudt. Deze antilopen zijn perfect uitgerust voor het harde leven in de woestijn, het drogere grasland en struikgewas. In ZOO Planckendael is er natuurlijk wel altijd water beschikbaar. 

Er leven nog maar 14 verschillende soorten gazellen op de wereld. Twee zijn er al uitgestorven en met de meerderheid gaat het slecht. Ook hier moet een kweekprogramma deze kwetsbare diersoort beschermen. In Noord-Afrika neemt hun aantal continu af door gemotoriseerde jacht, droogte, overbegrazing door schapen en geiten en een steeds groter wordende concurrentie met de landbouw. 

Mannetje Carles, vrouwtjes Wanaki en Wahara, Yazhara (♀) en Yobi (♂), de borelingen van dit jaar, zijn zich gelukkig onbewust van de druk die er op hun schouders rust. Ze leven hier broederlijk samen met de Somalische wilde ezels, of moeten we zusterlijk zeggen? Want Ibamba, Hani en Erin zijn drie ezelinnen. Door hun gestreepte poten lijken ze wel een kruising met een zebra. Maar niets is minder waar, want dit zijn wilde ezels en ze zijn ook bedreigd! Samen met de andere ondersoort, de Nubische wilde ezel, leven er amper 200 wilde ezels op deze planeet! 

Psssst, we verklappen alvast dat we na de zomer nog enkele struisvogels voor een extra mix in dit gemengde verblijf gaan verwelkomen. Met hun karakteristieke grappige uiterlijk zorgen ze voor een vrolijke noot bij de unieke ezels en de sierlijke gazellen.  

Geef de antilopen mee de aandacht die ze verdienen want het zijn zo’n prachtige dieren!

 pleit curator Sarah

Wil je de hele fotogalerij bekijken? Klik dan op één foto, zodat die je hele scherm kan vullen. Nadien kan je steeds op de pijltjes klikken om de volgende foto te bekijken.